TALARE

Under dagen får du möta och höra talare som Ola Rosling från Gapminder, Dona Hariri, jurist och föreläsare, Björn Häll Kellerman från Förbundet Unga Rörelsehindrade och Nazir Haydarpour, ungdomsledare i Right To Play. Samtliga talare presenteras här.

Ola Rosling, Grundare av organisationen Gapminder och en av författarna till boken Factfulness, som tillsammans med den erkände och framlidne Hans Rosling tagit sig an utmaningen – att ändra hela världens sätt att tänka. Gapminder jobbar för en faktabaserad världsbild och Ola Rosling har skapat flera av de presentationer som han och hans far rönt stora internationella framgångar med kring frågan: Ser världen ut som vi tror att den gör?

Ola Rosling

Grundare av organisationen Gapminder och en av författarna till boken Factfulness, som tillsammans med den erkände och framlidne Hans Rosling tagit sig an utmaningen – att ändra hela världens sätt att tänka. Gapminder jobbar för en faktabaserad världsbild och Ola Rosling har skapat flera av de presentationer som han och hans far rönt stora internationella framgångar med kring frågan: Ser världen ut som vi tror att den gör?

Sara Damber, Som en av Sveriges mest framstående och resultatinriktade sociala entreprenörer har Sara Damber arbetat 20 år för barnets rättigheter – först som grundare till Friends, därefter på Regeringskansliet, Arbetsförmedlingen, inom näringslivet där hon grundade Reach for Change tillsammans med Kinnevik – och nu senast som ledare för en utbildningsförvaltning i en av Sveriges 290 kommuner. Nu har hon startat upp Youth 2020.

Sara Damber

Som en av Sveriges mest framstående och resultatinriktade sociala entreprenörer har Sara Damber arbetat 20 år för barnets rättigheter – först som grundare till Friends, därefter på Regeringskansliet, Arbetsförmedlingen, inom näringslivet där hon grundade Reach for Change tillsammans med Kinnevik – och nu senast som ledare för en utbildningsförvaltning i en av Sveriges 290 kommuner. Efter ett år valde hon att lämna kommunen då den lokala högerpopulistiska politiken skapade en allt för kraftig värdekonflikt för henne. Nu har hon startat upp Youth 2020.

Björn Häll Kellerman Björn är ordförande på Förbundet Unga Rörelsehindrade, brinner för miljö och jämlikhet och arbetar dagligen för att alla ska ha möjlighet att delta i samhället, bland annat genom att vara drivande i debatten om LSS. Björn har även varit biträdande borgarrådssekreterare och jobbat åt finansborgarrådet Karin Wanngård.

Björn Häll Kellerman

Björn är ordförande på Förbundet Unga Rörelsehindrade, brinner för miljö och jämlikhet och arbetar dagligen för att alla ska ha möjlighet att delta i samhället, bland annat genom att vara drivande i debatten om LSS. Björn har även varit biträdande borgarrådssekreterare och jobbat åt finansborgarrådet Karin Wanngård.

Foto: Linnea Bengtsson
Daniel Lindvall Daniel Lindvall är fil dr i sociologi, tidigare kansliråd i regeringskansliets demokratienhet och tidigare huvudsekreterare i Demokratiutredningen. Daniel har skrivit boken “Folkstyret i rädslans tid”, 2017, tillsammans med Olle Wästberg som med stöd av Demokratiutredningens forskning analyserar och för fram tankar och förslag på hur demokratin kan reformeras.

Daniel Lindvall

Daniel Lindvall är fil dr i sociologi, tidigare kansliråd i regeringskansliets demokratienhet och tidigare huvudsekreterare i Demokratiutredningen. Daniel har skrivit boken “Folkstyret i rädslans tid”, 2017, tillsammans med Olle Wästberg som med stöd av Demokratiutredningens forskning analyserar och för fram tankar och förslag på hur demokratin kan reformeras.

Dona Hariri, Dona Hariri är jurist och har prisats för sitt arbete med att ge alla rätten till sina rättigheter. Dona arbetar med folkbildning som ett sätt att överbrygga glappet mellan rättssystemet och medborgare. Hon lyfter juridiken som ett demokratiskt verktyg och inte som ett maktmedel samt pratar om juristens roll som en del av civilsamhället. Foto: Johan W Avby

Dona Hariri

Dona Hariri är jurist och har prisats för sitt arbete med att ge alla rätten till sina rättigheter. Hon har startat flera olika initiativ som har förändrat många människors liv. Dona arbetar med folkbildning som ett sätt att överbrygga glappet mellan rättssystemet och medborgare. Hon lyfter juridiken som ett demokratiskt verktyg och inte som ett maktmedel samt pratar om juristens roll som en del av civilsamhället.

Foto: Johan W Avby
Nazir Haydarpour, Nazir är ungdomsledare i Right To Play, och styrelseledamot i Ensamkommande Förbund Stockholm, själv kom han till Sverige 2015. Nazir läser teknikprogrammet på gymnasiet. Som ungdomsledare i Right To Play är Nazir med och ger möjligheter, praktik- och jobbtillfällen åt ensamkommande och nyanlända flyktingungdomar för att bli aktiva deltagare i det svenska samhället.

Nazir Haydarpour

Nazir är ungdomsledare i Right To Play, och styrelseledamot i Ensamkommande Förbund Stockholm. Nazir läser teknikprogrammet på gymnasiet. Som ungdomsledare i Right To Play är Nazir med och ger möjligheter, praktik- och jobbtillfällen åt ensamkommande och nyanlända flyktingungdomar för att bli aktiva deltagare i det svenska samhället, där idrotten erbjuder naturliga mötesplatser för effektiv inkludering. Nazir kom själv till Sverige i december 2015.

Fatemeh Khavari, Ung i Sverige

Fatemeh Khavari

Vinnare av Gräsrotspriset, ett pris som instiftades 2015 som ett sätt att rikta ljuset mot de aktivister som kämpar för en bättre värld. Fatemeh är även talesperson för Ung i Sverige som kämpar för att föra fram de ensamkommande ungdomarnas talan, uppmärksamma deras situation och få folk att lyssna.

Foto: Göran Segeholm
Soledad Piñero Misa, Soledad Piñero Misa, grundare av det sociala företaget Retoy som låter barn leka sig till en bättre värld och arbetar numera som Social Mission Manager för Ben & Jerry´s. Soledad blev utsedd till Årets Samhällsentreprenör 2013 av Veckans Affärer, och är en modig supertalang som driver förändringsarbete i såväl den politiska sfären, näringslivet som de ideella och offentliga sektorerna.

Soledad Piñero Misa

Soledad Piñero Misa, grundare av det sociala företaget Retoy som låter barn leka sig till en bättre värld och arbetar numera som Social Mission Manager för Ben & Jerry´s. Soledad blev utsedd till Årets Samhällsentreprenör 2013 av Veckans Affärer, har arbetat med tongivande aktörer inom alla samhällets sektorer och är en modig supertalang som driver förändringsarbete i såväl den politiska sfären, näringslivet som de ideella och offentliga sektorerna.

Yolanda Bohm, Yolanda Bohm är Spoken word-artist, transaktivist, och föreläsare som just nu är aktuell med sin poesidebut “Ikon” 2018. I Ikon får läsaren möta rasism, trånga kroppar och könsroller, kolonialism och svåra förluster, men också närhet, kärlek och transhumanistisk gemenskap. Yolanda kämpar för bland annat transpersoners rättigheter, och har varit vice ordförande för RFSL Ungdom.

Yolanda Bohm

Yolanda Bohm är Spoken word-artist, transaktivist, och föreläsare som just nu är aktuell med sin poesidebut “Ikon” 2018. I Ikon får läsaren möta rasism, trånga kroppar och könsroller, kolonialism och svåra förluster, men också närhet, kärlek och transhumanistisk gemenskap. Ikon beskrivs som ett skoningslöst manifest för frihet. Yolanda kämpar för bland annat transpersoners rättigheter, och har varit vice ordförande för RFSL Ungdom.

Olivia Björklund Dahlgren, Fatta

Olivia Björklund Dahlgren

Olivia Björklund Dahlgren kämpar mot sexuellt våld och för samtycke. Vice ordförande i föreningen Fatta. Studerar juridik och arbetar även med dansens betydelse för barns utveckling.